Agronomi počeli da rade


04. novembar 2011. DRUŠTVO – Novoangažovanih 15 agronoma, koji su sklopili ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede, danas je krenulo na teren u smederevska sela. Savetodavci će narednih godinu dana, pružati pomoć seoskim domaćinstvima u unapređivanju poljoprivredne proizvodnje.

Asistenti će koristiti prostorije u Kolarima, a od savetodavaca Poljoprivredne stručne službe dobiće podatke o gazdinstvima. Pružaće pomoć domaćinstvima u unapređivanju proizvodnje, počev od obrade zemljišta, upotrebe mineralnih đubriva, sredstava za zaštitu bilja do podizanja novih voćnih zasada. Poljoprivrednici će dobiti savete kako da pripreme kvalitetan obrok za stoku, kako da proizvedu organsku hranu i izrade planove za dobijanje kredita.

Svi agronomi sa područja Smedereva, koji su konkurisali, prošli su obuku i položili ispite. U narednih godinu dana njihove plate isplaćivaće Ministarstvo poljoprivrede uz obavezu agronoma da sarađuju sa određenim brojem domaćinstava i doprinose ostvarivanju postavljenog cilja – povećanju poljoprivredne proizvodnje.

Podaci pokazuju da je većina savetodavaca već u dužem periodu nezaposlena. Agronomi očekuju da će kroz ugovor s Ministarstvom poljoprivrede uspeti lakše da dođu do stalnog zaposlenja.

Izvor: Televizija Smederevo