Agencija za bezbednost saobraćaja i sa predstavnicima biciklističkih saveza


04. oktobar 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije tokom septembra intenzivno je sprovodila aktivnosti na podizanju stepena edukacije i razvijanja većeg nivoa svesti pojedinih kategorija učesnika u saobraćaju, a istim tempom nastavlja i tokom oktobra.

U prvom planu bila su deca, posebno đaci prvog razreda osnovne škole. U okviru treće godine sprovođenja kampanje „Pažnja sad“, Agencija je održala javne časove bezbednosti saobraćaja u Zemunu u OŠ „Lazar Savatić“, na opštini Zvezdara, u Zaječaru, Aleksandrovcu i u Bačkoj Palanci, i to ukupno za više od 1.500 mališana. Časove je, po tradiciji, vodio u formi interaktivne predstave glumac u kostimu maskote kampanje, desetogodišnjeg dečaka Pažljivka, a najmlađi su imali prilike da pogledaju i novi animirani film „Pažljivko“. Deca su na poklon, između ostalog, dobila i knjigu Agencije „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, koja je ocenjena kao kvalitetan priručnik koji lako mogu da koriste jer je prilagođen njihovom uzrastu, ali i izuzetno sadržajan i pregledan.

Agencija je skladu sa svojim namerama da proširi saradnju sa opštinama i gradovima u Srbiji, nastavila sa obilaženjem okruga. Cilj je da se predstavnicima okruga, gradova i opština približi odredba Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja lokalnim zajednicama daje mogućnost da formiraju tela, odnosno savete za bezbednost saobraćaja. Takođe, na tim sastancima Agencija predstavlja najefikasnije metode za rad tih tela, kao i aktivnosti i kampanje Agencije u čijoj pripremi a posebno realizaciji na terenu mogu učestvovati saveti za bezbednost saobraćaja formirani u opštinama i gradovima širom Srbije.

U septembru je održan sastanak u Šapcu za predstavnike Mačvanskog okruga, i u Kikindi za opštine Severnobanatskog okruga, i dogovorene zajedničke aktivnosti na povećanju bezbednosti, pre svega dece, a zatim i vozača traktora i motociklista u saobraćaju, koji jesu rizične kategorije u ovim okruzima.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja boravili su i na obeležavanju dana seniora na Zvezdari i Međunarodnodnog dana srca u SC „Olimp“ u Beogradu, gde su sugrađanima starijim od 65 godina predstavili modele bezbednijeg učestvovanja u saobraćaju, ali i anketirali ih o njihovim navikama, stavovima i modelima učestvovanja i ponašanja u saobraćaju. Namera je da Agencija u narednom periodu učini više upravo za ovu kategoriju, s obzirom da oni čine više od 50% smrtno stradalih pešaka u saobraćaju.

Agencija planira slične aktivnosti tokom oktobra i sa starijima u opštini Lazarevac. Deca Šapca ovih dana će se družiti sa Pažljivkom, a čas bezbednosti saobraćaja imaće prilike da vide i mališani u Republici Srpskoj, jer je sredinom oktobra, u okviru saradnje dve Agencije, planiran boravak u Banjaluci.

Agencija je održala prvi sastanak i sa predstavnicima biciklističkih saveza, organizacija i udruženja. Naredni period biće iskorišćen za razmatranje predloga rada sa vozačima bicikala, definisanje najvažnijih problema sa kojima se sreću u saobraćaju i mogućnostima za njihovo prevazilaženje. Do kraja godine svi zajedno definisaćemo planove za aktivnosti tokom 2014. godine, jer nam je zajednički cilj da se u Srbiji što pre smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti i u kojima često ginu.

Kada je reč o vozačima koju su nakon sakupljenih 18 i više kaznenih poena ostali bez vozačke dozvole, a ispunili Zakonom predviđene uslove da je ponovo steknu, Agencija je u septembru održala tronedeljne seminare u Novom Sadu i Nišu, a u toku su seminari u Subotici, Šapcu i Beogradu.