Agencija za bezbednost saobraćaja edukuje starije


16. septembar 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije ove godine učestvuje u programu manifestacije „Dani seniora na Zvezdari”, povodom Međunarodnog dana starih, 1. oktobra.

Tim povodom, predstavnici Agencije upoznaće starije sugrađane sa načinima na koje osobe starije od 65 godina mogu učestvovati u saobraćaju, ali i sa problemima i uzrocima koji dovode do saobraćajnih nezgodama u kojima učestvuju stariji.

Ova tribina biće održana u sredu, 18. septembra, u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, Bulevar Kralja Aleksandra 77a. Tribina će početi u 12 časova.

Osobe starije od 65 godina često su učesnici u saobraćajnim nezgodama u celom svetu. U Srbiji, najugroženije su u kategoriji pešaka, gde broj poginulih lica iz ove starosne dobi čini više od 50% svih poginulih pešaka. Od ukupnog broja vozača koji su izgubili život u 2012. godini, 19,1% su bila lica starija od 65 godina.

Zbog toga je Agencija za bezbednost saobraćaja odlučila da posveti više pažnje upravo ovoj kategoriji učesnika u saobraćaju. Prva od planiranih aktivnosti je upravo ova tribina u okviru „Dana seniora na Zvezdari“, a u saradnji sa opštinom Zvezdara koja je organizator ove manifestacije. Agencija će biti prisutna i na obeležavanju međunarodnog „Dana srca“, 29. septembra u sportskom centru „Olimp“.