Adamović i Tasićeva nadmašili vršnjake


09. april 2016. SPORT – Nemanja Adamović i Natalija Tasić nadmašili vršnjake u šestom kolu Lige osnovaca u streljaštvu. Sad već po pravilu i u šestom kolu najbolji su bili pioniri iz „Zmajeve“ i pionirke iz „Cvijićeve“ škole.

Nemanja Adamović iz Osnovne škole „Dositej Obradović“ i Dušan Bojić iz OŠ „Sveti Sava“ imali su po 167 krugova u šestom kolu treće Smederevske lige u streljaštvu za osnovce, koje je održano prošlog četvrtka na Strelištu u Sportskoj hali Smederevo. Odlučivala je poslednja serija. Adamović je imao je bolju. Treći je bio Nemanja Živojinović iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ sa 164 kruga. Kod pionirki trijumfovala je prvakinja Srbije u ovoj disciplini, Natalija Tasić iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“, sa 182 kruga. Njena školska drugarica Jovana Lazić i Dunja Rajković iz OŠ „Branko Radičević“ imale su po 175 krugova. Ukupno je nastupilo 15 pionira i 17 pionirki.
Kod pionira ponovo je najbolju ekipu imala je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. Drugo mesto je još jednom osvojila ekipa OŠ „Dositej Obradović“. Treća je bila ekipa OŠ „Dr. Jovan Cvijić“. U kategoriji pionirki, kao i svih prethodih kola, najbolja je bila ekipa OŠ „Dr Jovan Cvijić“. Drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Branko Radičević“, a treće su bile pionirke škole „Dimitrije Davidović“. Kod pionira nastupile su ekipe iz osam, a kod pionirki iz sedam smederevskih osnovnih škola.

Do kraja lige ostalo je da se puca još jedno kolo. Za generalni plasman računa se pet najboljih rezultata iz sedam kola. Posle šest održanih kola, kada se odbije jedno najslabije kod pionira prva tri mesta zauzimaju: Nemanja Adamović sa 851 krugom, Dušan Bojić sa 833 krugova i Lazar Beljić sa 827 krugova. Kod pionirki Jovana Lazić ima 863 kruga, Iva Jovanović krug manje, a Katarina Milovanović po 853 kruga. Ekipno u kategoriji pionira „Jovan Jovanović Zmaj“ ima 40 bodova, „Dositej Obradović“ 34, „Dr Jovan Cvijić“ 21 bod. Kod pionirki „Dr Jovan Cvijić“ ima 37, „Dimitrije Davidović“ 27 bodova, „Branislav Nušić“ 24 boda.

Poslednje kolo održaće se 21. aprila. Posle tog kola znaće se generalni plasman u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji u trećoj Smederevskoj ligi u streljaštvu, u kategorijama pionira i pionirki. Po osam najboljih u pojedinačnoj konkurenciji takmičiće se u finalnom gađanju za treći Smederevski kup, koji se puca po pravilima Streljačkog saveza Srbije u A i B programu. Svi strelci u finalu startuju od nule. Finale se sastoji iz dve serije od po tri hica. Za svaku seriju strelci za opaljivanje imaju vreme od 150 sekundi po seriji. Sledi 14 pojedinačnih hitaca, koji se opaljuju na sudijsku komandu, a strelci za opaljivanje svakog pojedinačnog hica imaju 50 sekundi. Eliminacije najniže rangiranog strelca počinju posle 8 hica, odnosno posle prva dva pojedinačna hica, a zatim posle svakog drugog hica sve dok se ne dobije osvajač bronzane medalje (posle 18 hica), kad ostaju samo dva strelca koji gađaju za srebrnu i zlatnu medalju, a osvajači će biti poznati posle 20 hica. Ukoliko pri eliminicijama najniže rangiranog finaliste imamo izjednačen rezultat finalisti gađaju dodatni pojedinačni hitac sve dok se ne napravi razlika.