Кlavirski koncert „Od baroka do 20. veka“ u Centru za kulturu Smederevo


23. maj 2017. KULTURA – Кlavirski koncert „Od baroka do 20. veka“ na kome će nastupiti pijanista Nebojša Maksimović održaće se u sredu, 24. maja, u Кoncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 19 sati. Veče ozbiljne muzike posvećeno je klavirskim interpretacijama kompozicija Domenika Skarlatija, Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmanjinova, Frederika Šopena i Morisa Ravela. Odabrani momenti iz istorije muzike u izvođenju klavirskog virtuoza pružiće priliku poklonicima klasike da dožive širi opseg mogućnost odnosa prema muzičkom stvaralaštvu, da približi atmosferu i stilska obeležja kompozicija vrhunskog kvaliteta nastalih u različitim epohama.

Cena ulaznice za koncert je 250 dinara.

Nebojša Maksimović je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu „Slavenski“ u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu „Mokranjac“ završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994 godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović a potom i magistrirao 2004 godine u istoj klasi sa najvišim ocenama. Magistrirao je i na Akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umetnički doktorat na toj instituciji.

Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj i na festivalima kao što su „Bemus“, „A tempo“, „Dimitrion“ u Solunu, „Opera Barga“ i „Vilijam Volton“ u Italiji i mnogim drugim. Njagov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Кolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disk izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje kompakt disk „Кlavirski virtuozitet“ za PGP-RTS.