35 ostvarenja u okviru Filmskog festivala u Smederevu


Trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije podeljenih u četiri programske celine biće prikazano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu od 18. do 23. avgusta u okviru programa “Dunav Film Festa Smederevo 2018”.

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program. Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktulenih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u “Takmičarskoj selekciji”, dok će film “Svi znaju” koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, biti prvi prikazan na startu novoosnovanog festival podunavskih zemalja.

Digitalno restauriran film u okviru projekta “Vip Kinoteka” Gorana Paskaljevića, “Varljivo leto”, biće premijerno prikazan i zatvoriće manifestaciju u prisustvu samog autora i ekipe filma.U okviru programa “Dunavski hitovi” na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom, biće prikazano pet pažljivo odabranih filmova u čijoj produkciji je učestovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona. Program “Vip Kinoteka” odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu “Karađorđev dud”.U Centru za kulturu grada Smedereva biće prikazano petnaest filmova.

Program “Tvrđave Dunava” obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru program “Velikani evropske umetnosti” domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima 20 veka.

Prodaja ulaznica počinje u subotu, 28. jula, na biletarnici Centra za kulturu grada Smedereva. Cena karte za Takmičarski program koji će se odvijati u Malom gradu Smederevske tvrđave iznosi 200 dinara za obe večernje projekcije, dok za projekcije u okviru programa Dunavski hitovi iznosi 100 dinara. Za ostale programe projekcije su besplatne.

Novoosnovani filmski festival “Dunav film fest”, koji će se ove godine održati u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, ljubiteljima filma pružiće priliku da premijerno pogledaju neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče Dunav.