16. Sajam poezije


13. oktobar 2016. KULTURA – U utorak, 11. oktobra, u Narodnoj biblioteci Smederevo, otvaranjem 16. Sajma poezije, počeli su programi u okviru 47. Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“. Festival je, u ime gradonačelnice grada Smedereva dr Jasne Avramović, svečano otvorio gospodin Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnice grada Smedereva. Okupljene pesnike iz celog sveta pozdravili su i gospodin Dragan Stanić, sekretar Organizacionog odbora Festivala, kao i gospođa Marina Lazović, v. d. direktora Narodne biblioteke Smederevo. U programu je učestvovala i Milena Petrović, učenica Etno odseka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva.

Manifestacija „Sajam poezije“ jedinstvena je manifestacija ove vrste u Srbiji. Velika izložba pesničkih knjiga na srpskom jeziku, objavljenih u periodu od oktobra prethodne godine do oktobra tekuće godine, kao centralni događaj manifestacije, pruža mogućnost izdavačima da predstave svoju produkciju. Ove godine na „Sajmu poezije“ nalazi se preko 350 pesničkih knjiga objavljenih kod izdavača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, dijaspore i više od 50 autorskih izdanja. Manifestacija „Sajam poezije“ doprinosi popularizaciji i prezentaciji pesničkih knjiga i uspostavlja saradnju sa bibliotekama, izdavačima i drugim institucijama u kulturi.

Ovom prilikom otvorena je i izložba knjiga Petra Kočića, jednog od najvećih srpskih književnika, a povodom 100 godina od njegove smrti. Na Dečjem odeljenju postavljena je izložba knjiga Milovana Vitezovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Zlatni ključić“.

Nakon zvaničnog dela programa, u Biblioteci je upriličena i svečanost darivanja koju je vodio gospodin Goran Đorđević, direktor Festivala. Domaći i strani autori darivali su Biblioteku u Smederevu svojim najnovijim izdanjima, a kao uzdarje Biblioteka je pesnicima poklonila svoje najnovije izdanje časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Mons Aureus.

Na ovogodišnjoj pesničkoj manifestaciji, jednoj od značajnijih u regionu, koja će trajati do četvrtka, 13. oktobra, učestvovaće pesnici iz Velike Britanije, Španije, Bugarske, Irana, Italije, Poljske, Turske, Argentine, Grčke, Bangladeša, Republike Srpske, Makedonije, Srbije i drugih zemalja, a najprestižnija nagrada Festivala ove godine biće uručena britanskom pesniku Šonu O’Brajenu.