1. decembar – Dan borbe protiv SIDE


01. decembar 2012. DRUŠTVO – U okviru aktivnosti koje se sprovode povodom svetskog Dana borbe protiv AIDS-a, koji se godinama unazad obeležava 1. decembra, Smederevci su juče na Gradskom trgu u periodu od 15 do17 časova imali priliku da se besplatno i dobrovoljno testiraju na HIV virus.

Karavan testiranja ove godine sprovodi se pod sloganom „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“, a ovu humanu akciju omogućili su Zavod za zaštitu zdravlja u Požarevcu i volonteri JAZAS-a.

Od epidemiologa dr Vere Joković – Kostić saznajemo da su testovi na HIV kojim se utvrđuje prisustvo antitela ovog virusa u krvi izuzetno pouzdani i precizni.

Da se na ovaj način testira na postojanje antitela HIV virusa bilo je zainteresovano šest osoba i svima je nakon analize krvi utvrđen negativan rezultat.

Juče je pokretna ambulanta bila na raspolaganju i pritvorenicima iz Okružnog zatvora u Smederevu, a mogućnost da se testiraju na HIV iskoristilo je sedamnaest lica čiji su rezultati testa takođe bili negativni.

Građani koji žele da se testiraju na HIV moći će to besplatno da učine u ponedeljak, 3. decembra u Imunološkoj ambulanti Opšte bolnice u Smederevu u periodu od 8 do 17 časova.

Statistika kaže da je od 1987. godine, od kada se evidentira i prati broj zaraženih i obolelih pa do danas, u Podunavskom okrugu od AIDS-a obolela 31 osoba.

Izvor: smederevo.org.rs